|
(Euphorbia
pulcherrima) su popularne zbog šarenila njihovih pricvjetnih listova
te se tradicionalno koriste u aranžmanima i kao lončanice tijekom
novogodišnjih i božićnih blagdana u ukrašavanju naših domova. U
našoj ponudi imamo širok raspon boja božićnih zvijezdi, od
različitih nijansa crvene do roze i bijele |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ekološki zahtjevi
Božićna zvijezda kao sukulentna i fotoperiodična biljka zahtijeva karakterističnu i dugotrajnu njegu, idealna temperatura je od 12 do 25 °C, a optimalna temperatura za vrijeme cvatnje je između 15 – 18 °C. Potrebna je velika vlažnost zraka, stoga je valja prskati svaki dan, pazeći pritom da brakteje i cvjetovi ostanu ne poprskani, odnosno prska se samo zeleni dio biljke, a da bi procvala, zahtjeva najmanje 12 do 14 sati tame svake večeri. Najbolje uspijeva dovoljno udaljena od izvora topline. Osjetljiva je na hladnu vodu, naročito izravno iz vodovoda.
|
MULTIFLORA - KRIZANTEME
|
Prodaja krizantema u našim krajevima je većim dijelom vezana uz Dan
Svih Svetih, odnosno uz odlazak na groblje, no u drugim dijelovima
Europe sve više se sade i u vrtove kao cvijeće jesenske sadnje, |
|
|
|
|
>>opširnije.. |
|
|
|
|
|
Kad se spomene ovaj cvijet, uglavnom se sjetimo
naših dragih koji su napustili ovaj svijet te velikih bijelih ili žutih
loptastih cvjetova. Krizantema je u Europu donesena iz Kine i Japana. U nekim
drugim zemljama se koristi kao rezano cvijeće za bukete i ukrašavanje domova.
Prednost ovog cvijeta je što dolazi u jesenskim mjesecima, kada je većina drugih
biljaka završila vegetaciju pa je stoga, osim za ukrašavanje grobova, treba
iskoristiti i za ukrašavanje vrtova, terasa i kao rezano cvijeće.
..
>>opširnije..
|
BOŽIĆNA
PŠENICA
|
|
|
|
|
|
|
Božićna pšenica se uobičajeno
sije od svete Barbare do svete Lucije-13.prosinca. Sjetva se obavlja
u posebne posude koje su nešto šire od standardnih ali i dublje.
Prije same sjetve pšenica se najčešće namače u mlakoj vodi (desetak
sati). Nakon toga pšenica se vadi iz vode i ravnomjerna raspoređuje
u posudu u sloj debljine 2-3 cm.Zalijevanje se obavlja svaki dan
raspršivanjem vode po pšenici. Sa zalijevanjem ne treba pretjerivati
jer može doći do propadanja pšenice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|